top of page
検索

Hačikó, Zlatovláska, Louskáček

Představení Hačikó v divadle Maska v polském Řešově





Nápad na loutkové představení o věrném japonském psu Hačikó vznikl přibližně před dvěma lety v divadle Maska v Řešově. Takové představení ještě nikdo na světě neudělal, protože ač se jedná o silný a autentický příběh, nemá tu správnou divadelní dramatičnost a proto vyžaduje úpravy, aby byl pro divadlo zajímavější. Oslovila mě známá polská divadelní režisérka, paní Ewa Piotrowská. Společně s ní jsme příběh převyprávěly divadelní formou. Měla jsem na starosti návrh scény a loutky Hačika v různých životních fázích.



Hačikó žil v letech 1923 až 1935 v Tokiu a byl japonského plemene Akita. V roce 1924 se majitelem Hačika stal Prof. Ueno ze zemědělské fakulty Tokijské Univerzity. Hačikó denně doprovázel svého pána, když šel do práce a čekal na něj večer na vlakovém nádraží Šibuja. 21. května 1925 Ueno náhle zemřel na infarkt a již se z práce nevrátil. Hačika si vzali do péče profesorovi příbuzní, Hačikó však neustále utíkal a vracel se do profesorova domu. Péči o psa převzal profesorův zahradník, který znal Hačika už jako štěně. Hačikó každý večer odcházel na nádraží, doufaje, že se profesor konečně vrátí z práce domů. Hačikó čekal na svého mrtvého pána celkem 10 let. V roce 1932 jeden z článků publikovaný v novinách Asahi Šinbun způsobil celonárodní zájem o tohoto psa. Jeho věrnost památce pána dojímala obyvatele Japonska jako exemplární příklad oddanosti. Bronzová socha zobrazující Hačika stojí před vlakovým nádraží Šibuja v Tokiu, kde Hačikó věrně čekal na svého pána. Ostatky Hačikó jsou uloženy v Národním vědeckém muzeu v Tokiu.


Premiéra představení Hači se konala dne 27.10. 2019 v divadle Maska v Řešově.

Režie: Ewa Piotrowska




Představení Zlatovláska v Tokiu





Herečka Naoko Taniguči hrála poprvé dne 3.11.2019 v Setagaya art museum v Tokiu dvakrát představení Zlatovláska. Dohromady vidělo představení celkem 300 lidí, byť zájem o vstupenky bl dvojnásobný. A to jsme se nesnažily dělat velkou reklamu. Představení Zlatovláska vzniklo v roce 2018 a mělo premiéru dne 13.10.2018 na Kjúšů.


Setagaya art museum v tokijské části Yóga, Setagaya bylo založeno v roce 1986 a patří mezi nejvýznamější muzejní instituce v Japonsku. Od 14.9.-10.11.2019 se zde společně s pražským Uměleckoprůmyslovým muzeem konala výstava 100. let českého designu.




Vánoční loutkový Louskáček ve výloze obchodního domu Hankyu v Ósace




Od června pracuji na mé největší loutkové zakázce pro vánoční výzdobu obchodního domu Hankyu v Ósace! Celkem jsem se svým týmem vyrobila 104 loutek. Montáž v Ósace byla dokončen po dvou nocích, dne 6.11.2019. Mým hlavním spolupracovníkem a kolegou na japonské straně byl Yasushi Kojima BATON – známý a úspěšný japonský designer. V Praze se na výrobě podílel tým mých asistentů a spolupracujících profesionálů, kterým za spolupráci z celého srdce děkuji.


S technikou loutek mi pomáhal můj bývalý učitel z DAMU, pan Jaroslav Doležal. Šití divadelních kostýmů pro loutky se ujaly profesionálky: Gabriela Budíková a Hanka Říhová. Do japonského výtvarnického profi týmu v Praze patřili: Sóta Sakuma, Saori Seki a Eva Sakuma. Poděkování patří asistentům: Yohei Ohno, Kina Usami, Yuki Sakuma, Junko Hayasaka a Seiji Sakuma.

bottom of page